Posted on Hozzászólás most!

Mi a domain név?

A domain név egy IP cím szöveges megfelelője. A számítógépek bináris számokkal, egyesekkel és nullákkal kommunikálnak. A hálózatokon, az interneten is ezzel azonosítják magukat és egymást. Az emberi olvashatóság kedvéért a bináris nyelvet elszoktuk rejteni, le szoktuk fordítani, hogy ne kelljen annyi egyest és nullát értelmeznünk. Ezeket csoportosítjuk és átírjuk tízes, vagy tizenhatos számrendszerbe. A csoport egyed száma általában 8, ez nevezzük a számítástechnikában 1 byte-nak.

Az IPv4 címtérben egy cím 32 bit-ből (4 byte) áll. Az IPv6 címtérben 128 bit-ből.

Ezek még mindig számok, az emberek számára nehezen megjegyezhetőek. A domain név ezeket a számokat fedi el az emberek számra értelmezhető szöveggel. Például amikor beírjuk, hogy molnarlaci.hu domain nevet írjuk be, valójában a 87.229.26.233 IP címet szeretnénk meglátogatni.

A domain név több részből áll, melynek nem mindegyik részét kötelező megadni. Leghátul az úgynevezett top-level domain (TLD) található. A molnarlaci.hu domainben a .hu a TLD, és Magyarországra utal. A TLD-nek is több fajtája van.

  • Lehet country code top-level domain (ccTLD, országkód szerinti címke) mint a .hu (Magyarország) .de (Németország) .at (Ausztria) stb..
  • Lehet internationalized country code top-level domain (IDN ccTLD, egységesített országkód szerinti címke). Ezeket a nem latin ábécét használó országok számára hozták létre, hogy használhassák a domainekben saját karaktereiket, így például az arab országokban, Kínában, Oroszországban, Görögországban.
  • Lehet generic top-level domain (általános címkék), mint például .com .org .edu .net .gov. Ezek a TLD-k nem speciális földrajzi helyekhez, hanem a tulajdonos fajtához kötődik. Például .edu az oktatáshoz, a .gov állami szervezetekhez, a .org eredetileg a nonprofit szervezetekhez, a .com pedig a kereskedelmi vállalatokhoz kötődik, ám az utóbbi kettőt már szabadon bárki használhatja.

A TLD előtt helyezkednek el a second-level domainek (SLD, második szintű domain). A molnarlaci.hu domainben maga a domain teljes neve az SLD, mivel a .hu önmagában csak TLD lenne. Az SLD előtt találhatóak a harmadik-, negyedik-, ötödik-, stb. szintű domainek. Minden egyes címkét ponttal választunk el egymástól, például webshop.molnarlaci.hu. A webshop címke a harmadik szintű domain.
Az előző példában a webshop a molnarlaci.hu aldomainje.
Általánosságban az SLD a vállalat, szervezet nevét tartalmazza (molnarlaci.hu), az SLD-t megelőző címkék pedig a szerverre utalnak. Így a mail.google.com egy e-mail szerverre utal, amit a google üzemeltet.

Összefoglalva, azért van szükségünk egy könnyen megjegyezhető, jó domain névre, hogy az emberek arról ránk asszociáljanak. Nem biztos, hogy ez minden esetben a cégünk neve, néha célszerűbb a szolgáltatásunk, termékünket választani domain névnek. Mennyivel jobb az ajtojavitas.hu, mint az alamapaprikabt.hu domain név 🙂

Persze senki nem akadályoz meg bennünket, hogy mind a kettőt lefoglaljuk, sőt akár a .eu változat is a miénk lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük